Låt oss folkomrösta

Jag och Eva-Britt har ett inlägg i Svenska dagbladet, Brännpunkt idag. Läs det där eller nedan.

EU:s reformfördrag, som ska disku­teras i Lissabon i dagarna, gör EU mer demokratiskt och tydligt, hävdar EU-minister Cecilia Malmström (SvD Brännpunkt 20/9). Det ska bli enklare att fatta beslut.

Och här ovan skriver Margot Wallström att hon vill föra EU-frågorna närmare folket.

Men det Malmström och Wallström inte skriver om är att det ska bli lättare att köra över länder. Medlemsländernas vetorätt försvinner på 62 områden. 105 nya frågor som EU har rätt att besluta över tillkommer.

Detta är ett stort problem.

När makt överlåts till EU kopplas väljarna bort. Ingen folkvald har rätt att lägga förslag till lagar. Den rätten har endast kommissionen, byråkraterna i Bryssel. ­ I demokratier brukar faktiskt väljarna ha möjlighet att med röstsedelns hjälp förändra verkligheten.

Nyligen beslöt migrationsöverdomstolen att det var okej att sända tillbaka människor till krigets Irak. Domstolen stödde sig på svensk lag. Då uttalade sig många riksdagsledamöter för att ändra lagstiftningen.

Men hur blir det med den saken när EU:s nya reformfördrag har trätt i kraft? Då blir ju invandrings- och asylfrågor underkastade EU:s lagar. Och då stängs riksdagens möjlighet att ändra lagarna.

Då kan vi bara hoppas på kommissionens välvilja att lägga nya lagförslag.

Men det är inte säkert att ens det går. EU ger Sverige rätt att belägga böcker med 6 procents moms. Det gäller dock bara tryckta böcker, och nu har ljudböckerna blivit allt populärare.

Enligt reglerna beläggs en bok uppläst av en skådespelare istället med 25 procents moms. EU anser nämligen att svenska ljudböcker är handelshinder på den inre marknaden, trots att knappast någon utanför våra gränser skulle köpa dem.

Margot Wallström säger att Sverige självt måste lösa frågan genom att anmäla den till EU:s domstol. Vi ska hoppas att jurister omtolkar reglerna.

Ändå är Wallström vice ordförande i kommissionen, som faktiskt har ensamrätt på att föreslå lagändringar inom EU. Det verkar som även Wallström är maktlös i EU:s version av demokrati.

Det tycks bara vara den kommissionär som sköter konkurrensfrågorna som kan föreslå förändringar. Men sådana förändringar kan komma i konflikt med en av EU:s grundbultar, konkurrenskapitalismen. Marknaden har företräde framför sociala behov.

Malmström och Wallström påstår att de vill föra EU-frågorna närmare medborgarna. Nåväl, flera opinionsundersökningar visar att en stor majoritet av svenskarna vill folkomrösta om det nya EU-fördraget.

Så låt då svenskarna rösta!
EVA-BRITT SVENSSon
EU-parlamentariker (v)

JENS HOLM
EU-parlamentariker (v)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Låt oss folkomrösta”

  1. Profilbild för Petter
    Petter

    Bra skrivet!

  2. Profilbild för Petter
    Petter

    Tyvärr noll diskussion som vanligt. Inga bloggar har kommenterat, på SvD kom bara enstaka kommentarer. Kanske kommer en eu-positiv politiker med en replik på eu-portalen.se som ingen läser, mycket mer verkar inte hända på denna front. Inte för att det är möjligt att få folkomröstning, men synd att man inte ens kan diskutera ämnet.

  3. Profilbild för Jens Holm
    Jens Holm

    Hej
    Ja, det borde vara mer debatt i denna viktiga fråga. Det är här vår regeringen vill ha det hela: som om det bara vore en teknikalitet. Suck.

  4. Profilbild för Mikael Gennser
    Mikael Gennser

    Bra skrivet. Det har dessutom blivit lite fler kommentarer på bloggarna. Låt oss inte ge upp.

  5. Profilbild för Petter
    Petter

    Jo, en SD-vänlig-blogg, en från socialistiska partiet, två vänsterbloggare och en bloggare som är kd-medlem har länkat SvD-artikeln.

    Visst det har kommit lite fler blogginlägg än dessa om ämnet nu
    (som svar på toppmötet), men det är långt att gå till de 175 riksdagsledamöter som krävs för att få en folkomröstning (då de inte lägger en grundlagsändring räcker ju inte 117). De flesta är ju väntade, Esbati, Etzler, Jinge, etc. Någon positiv socialdemokrat. Så det syns, men diskussion har vi nog inte kommit till än. (27 länkar till DNs-artikel, dock inte från 27 olika bloggar)

    Visst ska man inte ge upp, tvärt om, men man måste i princip när det gäller frågan splittra både socialdemokraterna och flera allianspartier för att få stöd för en folkomröstning. Låter man partierna styra så blir det noll diskussion och ingen folkomröstning.